Kategorier
Alle

Genanvendeligt kaffefilter

98% af alle danskere har kaffe i deres hjem. Der bliver ca. drukket 20 millioner kopper kaffe om dagen. Vi er kun overgået af Finland og Sverige på listen over de mest kaffedrikkende lande i verden.

Det betyder også at vi kan gøre rigtig meget for miljøet bare ved at ændre lidt på vores kaffevaner. 52% procent af den kaffe der bliver drukket er filterkaffe, hvilket betyder der bliver brugt rigtig mange engangsfiltre, som ikke blive genanvendt og blot er en belastning for miljøet.

Den bæredygtige løsning findes allerede, nemlig et genanvendeligt kaffefilter. Der findes et par forskellige typer af genanvendelige kaffefiltre og her jeg på hvilke, økonomien i det og hvor meget mere miljøvenlige de egentlig er.

Kaffefilter i øko bomuld

Genanvendeligt kaffefilter i økologisk bomuld

Fakta

  • Holdbarhed på 1 år
  • GOTS certificeret øko bomuld
  • Produceret i EU
  • 2 forskellige størrelser
  • Koster kun 29-35 kr.

Det mest udbredte genanvendelige kaffefilter er et i økologisk bomuld. Der er forskellige mærker der laver dem, men her vil jeg anbefale Wrapped In Nature som har den bedste pris på deres kaffefiltre. Værd at bemærke er at de har produktion i Danmark og Spanien, samt bomuld kan leveres til genbrug når det ikke dur som kaffefilter længere. Det betyder at miljøaftrykket på fragt er lavere og genanvendeligheden rigtig høj.

Kaffefiltret er lavet i 100% GOTS certificeret økologisk bomuld og holder ca. i 1 år. Det fås i 2 størrelser (lille og standard), hvor den mindste er til en single kop kaffe og deres standard størrelse passer til langt de fleste filterkaffemaskiner.

Med et genanvendeligt kaffefilter bliver der selvfølgelig noget bix med rengøring af det hver gang det er blevet brugt, derfor vil jeg anbefale at købe minimum 2 kaffefiltre så du kan skifte fra dag til dag og så skal du heller ikke ud at købe nye før om 2 år.

Når du skal rengøre dem skal du tømme filtret for kaffegrums, skylle resterne af grumsen ud og så er det sådan set klar til brug igen når det har hængt til tørre. Det er en god idé med en lidt grundigere rengøring en gang om måneden, hvor du enten koger filtret eller smider det en tur i vaskemaskinen simpelthen for at få kaffeolierne ud af filtret og holde den gode kaffesmag.

Kaffefilter i rustfrit stål

GEFU Kaffefilter i rustfrit stål

Fakta

  • Holdbarhed op til 5 år
  • Materiale af mere el. mindre genanvendt rustfrit stål
  • Produceret i Kina
  • Fås i 1 størrelse
  • Koster 87 kr.

Den anden mulighed for et genanvendeligt kaffefilter er et i rustfrit stål. Mærket GreenGenious laver et populært genanvendeligt kaffefilter i stål, som både kan tåle opvask og holde i mange år. Værd at bemærke er at produktionen foregår i Kina og holdbarheden er meget lang. Det betyder at der er et højere miljøaftryk på fragt, men til gengæld vil der forbruget også falde grundet den lange holdbarhed. Stål kan genanvendes som metal og genanvendeligheden er høj.

Dette rustfri filter fås kun i en størrelse men det er den klassiske str. 4 der passer til langt de fleste kaffemaskiner. Selvom det er lavet i stål, så er det blødt og bøjeligt og kan derfor uden problemer placeres i alle filterkaffemaskiner. Som sagt er det også nemt at rengøre da det bare kan smides i opvaskemaskinen, dog skal du passe på at det ikke bliver mast og bøjet af andre tungere ting i opvaskemaskinen.

Hvor miljøvenligt er et kaffefilter?

Som altid når man skal vurdere hvor miljøvenligt noget er, kan man tage 1000 ting i betragtning. Men i stedet for at gøre det, så har jeg taget fat på de vigtigste faktorer:

  • Vandforbrug
  • Fragt
  • Emballage
  • Holdbarhed
  • Genanvendelighed

Vandforbrug

Vandforbruget er rigtig svært at vurdere fordi det kan variere så meget fra sted til sted og produkt til produkt. Både papir, bomuld og stål kræver vand i produktionen

Papirfilter: 2 liter = 730 liter på 1 år.
Bomuldsfiler: 45 liter = 45 liter på 1 år.
Stålfilter: 16 liter = 3,2 liter på 1 år.

Fragt

Det er meget få af de vare vi har i Danmark der også bliver produceret i Danmark, derfor er det vigtigt også at kigge på produktionsland for at finde ud af hvor stor en belastning fragten er for miljøet.

Papirfilter: Ukendt.
Bomuldsfilter: EU (tæt på = mindre miljøbelastende).
Stålfilter: Kina (langt væk = miljøbelastende).

Emballage

Emballagen er ikke altafgørende, men jo mindre emballage der bruges des bedre er det selvfølgelig for miljøet. Heldigvis er vi også i en situation i Danmark i dag, hvor langt det meste emballage kan genanvendes.

Papirfilter: Minimal emballage bestående af tynd blød plast og papir med produktinfo. Begge dele kan genanvendes.
Bomuldsfilter: Stort set ingen emballage, kun et enkelt papir med brugsanvisning og produktinfo. Kan genanvendes.
Stålfilter: Mere emballage i form af pap der sørger for beskyttelse under transport. Pap kan genanvendes.

Holdbarhed

Holdbarheden for et produkt er en af de vigtigste ting at se på når man skal vurdere hvor miljøvenligt det er. Der er meget forskellig holdbarhed når vi ser på de 3 forskellige kaffefiltre.

Papirfilter: 1 gang. Kort holdbarhed.
Bomuldsfilter: Ca. 1 år afhængig af brug. Lang holdbarhed.
Stålfilter: Op til 5 år afhængig af brug. Meget lang holdbarhed.

Genanvendeligehed

Udover at se på hvor mange gange du selv kan anvende produktet til det formål det er købt til, er der også relevans i at se på hvor høj genanvendeligheden er på produktet når det har udtjent sin tid hos dig. Papirfiltre kan ikke renses og smides til papirgenbrug og ryger bare til forbrænding

Papirfilter: Forbrændingsaffald – ingen genbrug.
Bomuldfilter: Tekstilaffald – kan optrevles og genanvendes uanset slid, til nyt tekstil.
Stålfilter: Metalaffald – kan genanvendes i ny stålproduktion.

Vandforbruget ved produktion af et almindeligt papirfilter er ca. 2 liter vand.

Bomuldproduktion kræver meget vand, men økologisk bomuld skulle kræve mind vand i produktionen, selvom der er mange forskellige tal derude der argumentere for hvor meget øko bomuld kræver af vand. Tal på nettet siger mellem 4.500 til 22.500 liter vand til 1 kilo bomuld.

En rapport siger at der også er et stort forbrug af vand ved stålproduktion. Der bliver brugt fra 16.000 liter vand til 1 ton stål.

Kilde: https://kaffeinfo.dk/kaffeital/danmark/
Kilde: https://pubs.usgs.gov/wsp/1330h/report.pdf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.