Kategorier
Alle

Miljøvenlig emballage

Emballage fylder meget i hele værdikæden fra en varer skal fra fabrikken til slutbrugeren. I mange tilfælde bliver det pakket om flere gange undervejs og havner i ny emballage. Alt i alt har emballage en stor betydning for hele miljøet, og det er derfor vigtigt at bruge miljøvenlig emballage.

Heldigvis er det meste emballage miljøvenligt i den forstand at det er lavet af plastik, pap og papir som altsammen kan blive og bliver genanvendt i store dele af verden. Men der er andre ting der også kan gøre emballage mere miljøvenligt.

Hvilken emballage er mest miljøvenlig?

Den mest miljøvenlige emballage er emballage der allerede er lavet af genanvendt materiale og som lever op til en certificeringsstandard alt efter hvilket materiale man taler om.

Eksempelvis kan du hos SystemKassen få forsendelseskasser der er lavet af 75% genanvendte træfibre og hvor alt deres papir i produktionen kommer fra FSC-certificeret skovbrug, hvilket vil sige at det kommer fra bæredygtigt skovbrug hvor der bliver plantet træer hver gang der fældes træer, for at bevare skoven.

De papkasser er også lavet til at kunne blive genbrugt og bruger du oveni købet papirtape og miljøvenligt kassefyld lavet majsstivelse el. papir, så er du rigtig langt i forhold til at have miljøvenlig emballage.

Miljøvenlige forsendelsesposer

Mange webshops bruger forsendelsesposer fremfor papkasser, primært hvis der er tale om tøj og andre varer der ikke skal beskyttes så meget. Disse forsendelsesposer kan også fås i miljøvenlige udgaver.

Disse forsendelsesposer kaldes ofte for bio plastikposer og er lavet af plantebaserede ingredienser i høj grad, bl.a. rester fra sukkerrør og majsstivelse. De kan i mange tilfælde også genbruges som plastik bagefter.

Udfordringen ved plastik vs. pap er at det økosystem der er i Danmark for at genbruge pap er langt bedre end det der er for genbrug af plastik. Selvom du sortere alt dit plastik, så er det meget af det der alligevel ender til forbrænding fordi der ikke er nok virksomheder til at håndtere plastikaffald til genbrug.

Samtidig kan papkasser også bruge igen og igen for det overhovedet er nødvendigt at smide dem til genbrug. Plastikposer bliver bare revet op og smidt ud, så skal du vælge mellem papkasser og plastik som emballage er pap det bedste valg set i forhold til miljøet.

Miljøvenlig emballage til fødevarer

Emballage til fødevarer har ofte andre krav de skal leve op til og derfor ender det tit med at være plastik el. flamingokasser der bruges til emballage til fødevarer.

Det er dog muligt at bruge papkasser som miljøvenlig emballage til fødevarer. Papkasser der er lavet af de samme genanvendte og FSC-certificerede materialer som andre papkasser er, bare i en mere robust of fødevarevenlig udgave.

Sidste bemærkning om “grøn” emballage

Miljøvenlig “grøn” emballage er et vidt begreb og der findes mange bud på løsninger indenfor denne type bæredygtige produkter. Det bedste du kan gøre som forbruger er at genbruge så meget af den emballage der kommer igennem din husholdning som overhovedet mulig, hvad end det er plastik, pap, papir el. metal.

Dernæst kan du undersøge, spørge og vælge webshops ud fra den type emballage de sender deres varer i, og det med bruge din stemme som forbruger til at begunstige de webshops der gør meget for at bruge miljøvenlig emballage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.