Kategorier
Alle

Miljøvenlig madpakke

Hver dag størstedelen af året har langt de fleste børn og voksne mennesker en madpakke med i børnehave, skole el. på arbejde, og hvis alle bare kan gøre den madpakke en lille smule mere miljøvenlig, så vil det gøre en forskel.

I denne artikel får du nogle tips til hvad det er der gør en forskel og hvordan en madpakke bliver miljøvenlig.

Brug en rigtig madkasse

Det første du bør gøre er at bruge en madkasse. Ikke en plastikpose eller anden form for engangsemballage, men en madkasse af plastik, metal, glas el. andre mere holdbare materialer.

Det er super nemt bare at hive en skuffe ud og rive en plastikpose af rullen, for så at putte dine smurte madder og skåret grøntsager ned i den, men det er ikke særlig miljøvenligt da emballagen bliver smidt til forbrænding og forurener.

Der findes mange gode madkasser som også er billige, det behæver f.eks. ikke være mere avanceret end en IKEA 365+ kasse til madopbevaring der fås i enten glas el. plastik. Det dog ikke den mest praktiske madkasse med rumdeling el. andet og for børn er det mere interessant at have en børnemadkasse. Se her for at finde miljøvenlige madkasser til børn.

Brug en drikkedunk

Det er også smart at have en drikkedunk med, med det du ønsker at drikke i løbet af den dag. Så undgår du har købe noget impulsivt i en butik og dermed at forbruge noget emballage for at sende det til genbrug og blive bearbejdet igen.

Da vi har pantsystemet i Danmark er der pant på langt de fleste drikkevarerbeholdere vi køber og kun bruger en gang og derfor er miljøbelastningen ikke så stor, da emballagen som regel ender med at blive genanvendt. Til gengæld er det ikke miljøvenligt kun at bruge tingene en gang, hvilket du undgår ved brug af en drikkedunk.

Miljøvenlige drikkedunke gør din eller dit barns madpakke langt mere miljøvenlig, da den også kan bruge i morgen og i overmorgen.

Miljøvenligt madpakkepapir

Sidst men ikke mindst er der det du pakker maden ind i. De har i mange år været normalt at bruge sølvpapir el. mellemlægspapir, men det er mere engangsbrug og derfor ikke særlig miljøvenligt. Sølvpapir el. staniol er værst, men mellemlægspapir eller evt. bagepapir kan i nogle tilfælde være meget praktisk at bruge.

Det bedste du kan gøre er dog at bruge noget moderne og miljøvenligt madpapir, også kaldet bivoks wrap. Det er stof der er dækket i bivoks og derfor praller mad og snavs af på papiret, hvorfor det bare skal skylles under koldt vand og derefter kan genbruges igen og igen.

Når man første gang får bivokspapir i hænderne vil man opleve at det virker lidt stift, men ligeså snart du begynder at bearbejde det og folde det om maden, så kan du mærke at varmen fra dine hænder gør bivokspapiret mere medgørligt.

Maden i madpakken

Den mad du putter i madpakken har også noget at sige om hvor miljøvenlig madpakken er. Her skal du går efter:

  • Økologiske varer
  • En varieret kost (grønt, fibre og protein)
  • Undgå madspild – spis al maden

Det er meget simpelt i dette tilfælde. Økologiske varer forurener ikke jorden el. kroppen, en varieret kost er det bedste for din krop, og spiser du al maden undgår du madspild. Alt i alt en meget miljøvenlig madpakke.

Nu er du klædt godt på til at lave en moderne miljøvenlig madpakke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.