Kategorier
Alle

Miljøvenlig transport

Vi kommer ikke uden om at transport er en af de største miljøsyndere i verden og jo mere miljøvenlig transport vi kan tage el. skifte til i vores hverdag, des bedre er det for miljøet.

Verden er allerede på vej i den rigtige retning, hvor der kommer flere og flere el-biler og el-køretøjer i det hele taget, og så er der altid de klassiske miljøvenlige transportformer som tog, bus og cykel. Her kan du læse meget mere om miljøvenlig transport.

Hvilken transport er mest miljøvenlig?

Det er et stort og svært spørgsmål at svare på, men jeg vil forsøge at belyse det lidt. Det kommer også an på om man snakker om en transport sektor, et bestemt transportmiddel el. en transport i et fly vs. en bil. Dertil skal man i princippet også tage højde for hvor mange der transporteres ad gangen i et transportmiddel.

Ifølge det Europæiske Miljøagentur (EEA) fremgår det af en rapport at fly og vejtransport (bil, bus, lastbil etc.) er det største syndere og mindst miljøvenlige transportformer. Flyindustrien bliver større og større og det brændstof der bruges er ikke miljøvenligt. Omvendt ser man den modsatte udvikling i vejtransport hvor flere og flere transportmidler skifter til el helt el. delvist. For at blive miljøvenligt skal man også være sikker på at strømmen er genereret miljøvenligt.

Derimod er tog og søfart nogle af de mest effektive transportformer i forhold til hvor meget du forurener vs. hvor meget de kan transportere. Her ved man også at der kan bruges elektricitet i transportformerne og indenfor skibsfart arbejdes der også meget på et anvende vinden der er på havet.

Man skal også huske at alle transportformer fungerer ikke lige godt til alle formål. Et fly er godt til langdistancerejser hvor alle andre transportformer er meget langsommere. Biler fungerer godt i en hverdag for mange familier og særligt når man bor i mindre byer uden offentlig transport. Skibsfart er dyrt og langsomt i mange tilfælde og egner sig derfor bedst til ferier, men tog er altid en god løsning hvis man bor i nærheden af en station, særligt hvis du kombinere det med cykel og gåben.

Hvilken transport udleder mindst CO2

De bedste transportformer og dem der udleder mindst CO2 er cykel og gåben. Bor du i rimelig afstand fra dit arbejde, så er den mindst miljøvenlige transportform en cykel. En cykel kan også være en miljøvenlig ferieløsning, da du transportere dig rundt via pedalkraft.

Synes du afstanden på 10 km til dit arbejde er for lang el. hård om morgenen, så kan du med fordel anskaffe dig en el-cykel og skal du have dine børn med så er en el-ladcykel en rigtig god løsning, og jeg taler af erfaring.

En el-cykel udleder selvfølgelig mere CO2 end en almindelig cykel, men giver samtidig flere muligheder, blandet andet det at man i en ladcykel med el kan sidde flere personer. Det giver også mening at tænke på hvor cyklen er produceret og det er en god idé at vælge el-cykler produceret i EU fremfor Kina.

Hvad er klimavenlig transport?

Der er ikke nogen definition på hvad klimavenlig transport er, men min definition på det vil være:

Valg af den el. de transporformer der bringer dig fra A til B på den mest miljøvenlige måde og samtidig lever op til dit tidsmæssige perspektiv.

Er man mere hardcore kunne man vælge at sige at klimavenlig transport er at gå el. cykle uden hjælp fra el. andet brændstof. Da det er de eneste transportformer der ikke sviner miljøet idet de transporterer.

Hvad gør transport ved miljøet?

Transport forurener miljøet, det er der ingen tvivl om, men samtidig er det en nødvendighed i det samfund vi lever i idag.

Det er ikke bare selv transporten der kan være en miljøbelastning, men infrastrukturen rundt om gør også at vi bygger veje hvor der før var natur og trafikken vi sender igennem disse veje forurener omkringliggende naturområder.

Der er altså mange perspektiver i miljøvenlig transport og det er svært at gøre noget ved dem alle på en gang. Derfor kan vi starte med at fravælge import af alverden produkter fra Amerika og Asien når vi ligeså godt kan købe og producere dem her i Europa. Det er et eksempel på transport der gør rigtig meget negativt ved miljøet, som vi egentlig har mulighed for at dæmme op for.

Hvordan kan man gøre transport mere bæredygtig?

Som du nok har fanget på nuværende tidspunkt er der rigtig meget man kan gøre for at gøre transport mere bæredygtig. Jeg har prøvet at lave en liste over ting du kan gøre for at bakke om mere bæredygtig transport.

  • Tag cykel, offentlig transport el. sørg for samkørsel til arbejde.
  • Skift benzin-bilen ud med en el-bil eller endnu bedre en el-ladcykel.
  • Undersøg om du kan have en el. flere hjemmearbejdsdage om ugen.
  • Lav færre online køb ved at samle det du har tænkt dig at købe.
  • Gå uden om produkter importeret fra Amerika el. Asien, hvis der findes et Europæisk alternativ.

Nu ved du lidt mere om miljøvenlig transport, men der er så meget mere man kan vide og gå i dybden med. Det bliver dog ikke i denne artikel, men måske der bliver udgivet flere artikler om emner løbende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.